0

Volle Maan in Steenbok: oogsttijd met een serieus randje

Nu we halverwege het jaar zijn merk ik om me heen dat het tijd is om opnieuw de balans op te maken. Waar sta je nu?  Waar had je willen staan als je terugkijkt naar je plannen, je dromen en je verlangens die je aan het begin van dit jaar had? Heb je ze gerealiseerd of is het om wat voor reden dan ook niet gelukt? En waar ligt dat dan écht aan? 

De komende volle Maan in Steenbok is bij uitstek geschikt om hier naar te kijken. Het is tijd om te oogsten wat je eerder hebt gezaaid. Wat neem je mee? Wat laat je los? Wat heb je te vieren? Wat heb je bij te schaven?

De energie van Steenbok die met deze volle Maan gepaard gaat is goed voelbaar en wel om deze reden: Direct naast de Maan staat Saturnus, de planeet die bij Steenbok hoort én Saturnus staat in Steenbok. Saturnus staat een jaar of 3 in Steenbok waardoor de komende jaren echte Steenbok jaren zullen zijn. De kernwoorden van Steenbok zijn soberheid, duurzaamheid, (her)structureren, vorm, ambitie, discipline en doorzettingsvermogen. 

Als energiepatroon geven Saturnus en Steenbok ons de behoefte aan structuur, regelmaat, regels, en grenzen zodat we een structuur en vorm aan kunnen brengen in ons leven. In je lichaam is je ruggengraat bijvoorbeeld gekoppeld aan Saturnus. Heb je last van je rug? Ga dan eens met de planeet Saturnus aan de slag. Wellicht zit hier een aanknopingspunt voor je.

Aan de hemel is Saturnus de laatste planeet die we met het blote oog kunnen waarnemen. Dat geeft Saturnus een bijzondere positie. Saturnus staat daarmee aan de rand van ons bewustzijn wat hem de wachter op de drempel tussen het bewustzijn en het onbewuste maakt. 

Die drempel tussen het bewustzijn en het onbewuste is je opstapje naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Want het is Saturnus die ons voortdurend de vraag stelt: Kijk eens naar de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. Hóren die keuzes eigenlijk wel echt bij jou als persoon? Komen ze van binnenuit? Als je kijkt naar waar je nu staat, leef je dan het leven dat past bij je totale persoonlijkheid?

Saturnus brengt je keer op keer in situaties waarin je dat mag gaan onderzoeken en ervaren. Op persoonlijk vlak is het super interessant om te kijken naar de beweging van Saturnus door je horoscoop. Waar staat hij nu? Dat is het thema dat als een rode draad op de achtergrond meeresoneert en waar je voluit mag groeien en ontwikkelen (en het waarschijnlijk ook op je bordje krijgt). Dat is soms pijnlijk en confronterend maar he, dat is de stijl van Saturnus en als je meebeweegt kom je uiteindelijk daar waar je wezen moet.

En nu de polariteit. Want het is een volle Maan (in Steenbok) wat betekent dat de Zon haar licht schijnt op de Maan vanuit het tegenoverliggende teken Kreeft. Deze as weerspiegelt de as binnenwereld – buitenwereld en daarmee impliceert ze groei en ontwikkeling van binnenuit. Die dus duurzaam, echt en transformerend is. Of in het slechtste geval waar je verstoppertje met jezelf kunt spelen.

Kreeft brengt een huiselijke energie van geborgenheid, veiligheid, warmte, de emotionele shelter van ons bestaan, onze bedding en ons thuis, waar we ooit zijn opgegroeid, maar ook ons thuis nu. Kreeft is de plek waar we tot onszelf kunnen komen, kunnen uitrusten en opladen om vervolgens weer de buitenwereld met al haar grenzen, structuren en regels te kunnen ontmoeten.

Temidden van de Kreeft energie die deze maand ons brengt is daar die volle Maan die ons herinnert aan de tegenpool Steenbok. Namelijk je huis uit; Volwassen worden, verantwoordelijkheid nemen. 

Uiteindelijk is de opgave hier: Geworteld zijn in je eigen liefde en warmte en je geborgen weten in jezelf zodat je vanuit dit fundament, met een stevige ruggengraat kunt functioneren in de wereld. Dit is de as die leert om echt op eigen benen te staan en niet afhankelijk te zijn van complimentjes, aandacht of begrip van anderen. Volle Maan in Steenbok laat ons ook zien en ervaren dat je geen appèl hoeft te doen op de gevoelens van anderen zodra jij bepaalde gevoelens voelt opkomen. Neem even afstand. Verken je eigen grenzen en voel eens even waar die gevoelens vandaan komen of waar ze mee te maken hebben? Uit ervaring weet ik dat de bereidheid om dit te onderzoeken je zoveel dichter bij jezelf brengt. Dat is wat mij betreft verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en op eigen kracht keuzes maken die passen bij wie jij bent als persoon zodat je steeds meer kan groeien in wie jij in essentie bent. 

Businesswise 

Voor je onderneming stelt deze volle maan je de vraag: Welke identiteit /imago presenteer je aan de wereld? Welk beeld wil jij dat de maatschappij van je heeft? Hoe staat het met je reputatie?

Heb je je systemen en structureren intern op orde? Hoe heb je überhaupt je leven en je business gestructureerd? Hoe gebruik je je tijd?Heb je teveel ballen hoog te houden? Dan is het misschien tijd om de dingen beter te gaan stroomlijnen, efficiency is tenslotte een echt steenbok woord.

Saturnus wil zich ook graag productief voelen. Ga voor jezelf eens na wat je wilt bereiken? Wat zijn je ambities? en zet dan een koers uit.

Wil je weten hoe jij meer van jou in je werk kunt leggen? welke thema’s er momenteel om aandacht vragen en hoe jij mee kunt surfen op de kosmische golven? Laat het me weten.  De planeten zijn belangrijke richtingaanwijzers in hoe jij je leven en je business nog beter kunt stroomlijnen. 

 

%d bloggers liken dit: