0

Volle maan in Weegschaal: over het mannelijke en het vrouwelijke in ons

By 17 april 2019astrologie

afb: Carlie Consemulder – Freue Studio

Dit jaar hebben we 2(!) volle manen in weegschaal. Zou de kosmos ons iets willen vertellen hiermee? Weegschaal is een teken dat bekend staat als gericht op de ander en de harmonie wil bewaren met als overkoepelend thema: relaties.

Voor een weegschaal die het harmoniemodel hoog in het vaandel heeft staan kan het moeilijk zijn om met de diepte en rijkdom van het leven om te gaan. En deze maan wil je daar maar al te graag bij helpen. De zon en de maan maken namelijk een verbinding met Pluto. De planeetenergie die precies die dingen naar boven haalt die jij onder het vloerkleed had geschoven. En dat gaat niet alleen om de negatieve dingen, nee ook de positieve kanten.

Pluto wil echt maar 1 ding: dat je eerlijk bent naar jezelf. Met als doel nog meer van wie je echt bent te gaan belichamen.

Er is geen betere maan dan deze die zich leent om het over relaties te hebben en dus over heelheid. Heelheid is onlosmakelijk verbonden met de mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf.

Laten we dus even een uitstapje maken naar de psychologie van mannen en vrouwen en de energie van Pluto eren met wat schaduwwerk.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen trappen we’t af met een prachtig citaat van Richard Rohr:

Mannen en vrouwen onderscheiden zich het meest van elkaar voordat ze zich op reis begeven. Aan het einde van de reis zijn ze beiden gelijk en ontdekken ze hun zielsverwantschap. Diepe mannelijkheid en diepe vrouwelijkheid liggen niet meer overhoop met elkaar. Ze zijn in staat elkaar te erkennen, te accepteren en van elkaar te houden. Ze complementeren en verrijken elkaar.

We beginnen onze reis op aarde in een jongens- of meisjes lichaam. Gaandeweg ontwikkelen we onze identiteit inclusief de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen; aangeleerd, overgenomen, familiair- en cultureel bepaald. Maar de maatschappelijke ontwikkelen van de afgelopen eeuwen hebben een flinke wissel getrokken op hartgedragen mannelijke energie en buikgedragen vrouwelijke energie. En of we nu willen of niet, in onze psyche liggen de sporen hiervan nog. Er ligt voor ons allemaal een dijk van een uitnodiging om hiermee aan de slag te gaan. Om het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf te omarmen want we hunkeren collectief naar vrouwen die in al hun vrouwelijkheid heel krachtig en zelfverzekerd op kunnen treden en mannen die in al hun kracht en actie vol warmte en betrokkenheid zitten.

En hier komt pluto om de hoek kijken. Of liever gezegd het schaduwwerk dat we allemaal vroeg of laat te doen hebben rond het thema mannelijk-vrouwelijk. Als jij de moed hebt om jezelf heel diep in de ogen te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor je schaduwkanten, dat is simpelweg alles waar je je niet van bewust bent krijg je gaandeweg steeds meer toegang tot de positieve kanten van het mannelijke en vrouwelijke in jezelf.

Ja, aan het einde van de reis ontdek je je zielsverwantschap maar wat is het prachtig om gaandeweg de reis de schoonheid van het mannelijke en vrouwelijke in jezelf én anderen te ontdekken.

Voor het leger vrouwen dat zich momenteel op social media zichtbaar, krachtig, impactvol, etc positioneert ligt er goud in de schaduw. Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteit van deze vrouwen, want die hebben ze! Ervaar ik een gemis aan zachtheid en betrokkenheid.  Het goud voor deze vrouwen is het vermogen om naast hun kracht en actiegerichtheid een deel van hun eigen zachtheid en betrokkenheid op alles wat leeft te integreren. En dán ga je pas echt impact maken.

De pot met goud

Die pot met goud is wat Jung het ’hieros gamos’ noemt: het heilig (innerlijk) huwelijk waarbij het mannelijke en vrouwelijk ín jezelf met elkaar is verbonden. (Dit is trouwens ook de reden dat we collectief zo’n fascinatie hebben voor koninklijke huwelijken, ze raken precies dít in ons). Maar goed, die pot met goud vind je echt niet van de ene op de andere dag. Sterker nog het is hard werken. Je eigen complexen en verdringingen bij de kop pakken en vooral bloedje eerlijk zijn naar jezelf. Maar door dit te doen leg je de rode loper uit voor jouw innerlijke huwelijk; de verbinding tussen het mannelijke en het vrouwelijke in jezelf. Paradoxaal maar ook super mooi is dat als je dit pad gaat en dat innerlijk huwelijk voltrekt zich een man veel mannelijker wordt en een vrouw veel vrouwelijker. Beide met een sterke rug, een zachte voorkant en een wild hart.

Door het sluiten van dit huwelijk word je veel meer een mens uit één stuk. En dat ga je terug zien in al je relaties.

Geen afstand maar onmiddelijke aanwezigheid

Als een relatie niet meer op projectie is gebaseerd en het maakt hier even niet uit of het een liefdesrelaties is of een werkrelatie dan betekent dat dat de ander niet iets voor ons hoeft te dragen of in te vullen en dan wordt de relatie vrij. Maar dit is (naar mijn ervaring) alleen te ervaren als beide partners de stap naar het innerlijke huwelijk hebben gezet. De verwachtingen, fascinaties,  magische afhankelijkheid etc spelen geen rol meer. Er is ruimte gekomen voor iets objectiefs, iets boven persoonlijks. In dit type relatie vallen alle beperkingen, grenzen , zo-hoort-hets, etc weg. Dan ontmoet je tot wie je al behoort, wiens hart je raakt en sta je het toe ook door de ander geraakt te worden. Hier is geen afstand maar onmiddelijke aanwezigheid op diep, diep niveau.

Marie-Louise von Franz, een van Jungs naaste medewerksters schreef hierover dat er dan een “nieuwe dynamiek ontstaat waarin je deel wordt van een soort ziels-familie. Iedere persoon verzamelt zijn eigen ziels-familie om zich heen, een groep mensen die niet door toeval zijn samengekomen maar eerder door een dieper, in essentie spiritueel belang of interesse: wederzijdse individuatie”.

Geïntegreerd leiderschap

Vrouwelijk leiderschap; een hot topic deze dagen. Maar wat mij betreft gaat het daar niet om. Waar het werkelijk over moet gaan is dat we veel meer geïntegreerde leiders nodig hebben. Mensen die een innerlijke balans in zich hebben tussen de mannelijke en vrouwelijke energie (jang en jin). Dat is de basis en dan volgt de rest vanzelf, inclusief meer vrouwen in topfuncties. Mannen met een goed geïntegreerde vrouwelijke kant zijn prettig om mee te werken. Duidelijk, warm, betrokken en veilig waarbij je niet eerst hoeft te polsen hoe de vlag erbij hangt voordat je een vraag stelt. Vrouwen met een goed ontwikkelde mannelijke kant. Zijn even duidelijk, warm en betrokken hoewel ze dat zeker op een andere manier vorm zullen geven.

Beiden kunnen terugvallen op de kwaliteiten van zowel jang als jin en heel goed onderscheiden in welke situatie het ene meer van belang is en in welke situatie het andere beter ingezet kan worden.

Want, als mannen en vrouwen gelijkwaardige partners willen zijn, thuis en op het werk, zullen ze de basis van dat partnerschap eerst in zichzelf moeten leggen.

Ik wens je een prachtig paasweekend toe met voldoende ruimte waarop je het de moeite waard vindt om tijd te maken voor jezelf en stil te zijn. Zodat je de zachte stem van je intuïtie hoort die je aanmoedigt die ene weg te gaan. Want deze twee kwaliteiten in jezelf voeren samen een prachtige dans op. Dat is waar het om gaat, de dans. Die ene dans.

Behoefte aan nog wat extra inspiratie? Luister dit prachtige lied (met je ogen dicht) van Trijntje Oosterhuis. Ken je Mij.

%d bloggers liken dit: