0

Strategisch Leiderschap met Mercurius Retrograde

Als je me een tijdje volgt dan weet je dat ik dol ben op de periodes waarin Mercurius Retrograde loopt. Ik zie dit als een tijd om even op adem te komen. Te herkalibreren. 

Mercurius is een snelle planeet die in 88 dagen rond de Zon draait (de aarde doet daar 365 dagen over). Hierdoor krijgen we drie keer per jaar een fantastische optische illusie. Vanaf de bewegende aarde kijken we naar een andere bewegende planeet, Mercurius in dit geval, en dat kan een beeldvertekening geven. Het is alsof je in de auto zit en wordt ingehaald door een andere auto. Optisch gezien kan het lijken alsof je achteruit gaat (die andere auto is immers sneller).  Dat is wat er gebeurd als een planeet retrograde loopt.  

In z’n achteruit

Mercurius, de planeet van communicatie, informatie en vervoer kan in een retrograde periode voor de nodige misverstanden en verwarring zorgen. Afspraken worden vergeten of verzet. Treinen rijden met vertraging, je computer stopt er spontaan mee (weg bestanden), qua communicatie zit er meer ruis op de lijn. Dat kan een bron van irritatie worden. Tenzij…..je er op een andere manier naar kunt kijken. 

Want dit alles is een uitnodiging om wat meer naar binnen te keren. De spotlight niet alleen naar buiten te richten maar juist naar binnen. De pauze knop in te drukken. Zit je namelijk op een koers die ergens toch niet helemaal bij je past zul je vroeg of laat een andere afslag moeten nemen. Voordat je die afslag kunt nemen zul je moeten afremmen. Rem je niet af dan bestaat de mogelijkheid van een crash. Kortom; voordat je van richting verandert, zul je moeten afremmen. 

Tijd is cyclisch

Tijd is cyclisch. Het is zichzelf altijd aan het vernieuwen. In het westen hebben we van tijd iets lineairs gemaakt. Iets wat maar beperkt beschikbaar is. Tijd is geld. Ofwel je gebruikt het ofwel je raakt het kwijt. Tijd is schaars dus wat doen we? We versnellen en proberen steeds meer te doen in minder tijd. Met als resultaat? Veel stress en beslissingen gebasseerd op schaarste en een fixed mindset. 

As above, so below

De planetaire bewegingen beïnvloeden ons. Ze raken iets in ons waardoor we steeds opnieuw de uitnodiging krijgen om ons eigen ritme te vinden en te eren. Om in afstemming met onszelf en het universum te leven. Dat maakt Mercurius retrograde niet iets om bang voor te zijn of tegen te vechten. Beweeg mee. Het is een energie om alles nog eens opnieuw te bekijken, te finetunen en nóg beter te maken. Dat is yippie mensen, en niet oh help. 

Als je meebeweegt met de energie van deze retrograde Mercurius kun je voelen dat het tijd is om het even wat rustiger aan te doen. De boel te re-organiseren, op te ruimen en wellicht een aantal eerdere beslissingen in heroverweging te nemen. 

Strategisch Leiderschap 

Slow down to speed up is key tijdens een retrograde Mercurius. In een wereld die gedomineerd wordt door ’fail fast, fail often” en „go, go, go” strategieën is er weinig tijd om pauzes in te lassen op cruciale momenten zodat je er zeker van bent of je nog op de juiste koers ligt. Onderzoek van Harvard Business Review laat zien dat bedrijven die tijd maken om langzamer te gaan eindigen met 40% hogere verkoopcijfers en 52% hogere operating profits. 

Need speed? Slow Down! is altijd een goed idee. En het is juist tijdens een periode waarin Mercurius retrograde loopt dat deze strategie de meeste vruchten afwerpt. 

Bewust vertragen en tijd nemen om na te denken, te reflecteren, te plannen, te herdefiniëren, te finetunen is dé manier om de valkuilen van te snel te veel te willen te vermijden en te focussen op lange termijn en duurzame groei. Zowel zakelijk als persoonlijk. 

De periode van Mercurius Retrograde is dé periode om wijze beslissingen te nemen. Je onderbuik gevoel te volgen en tijd te nemen voor je binnenwereld. Zodat je beter afgestemd met een heldere focus de volgende stap kunt zetten.

7 tips om gebruik te maken van Mercurius Retrograde 

  1. pauzeer als je het niet zeker weet
  2. maak een back-up van je computer bestanden 
  3. maak ruimte voor reflectie, opruimen, nadenken. 
  4. wees alert op misverstanden (maak het niet te persoonlijk)
  5. Optimaliseer je communicatie. Waar en hoe kan dit nóg beter? En klopt het nog bij wie je bent en waar je in geloofd? 
  6. Channel je innerlijke schildpad;-) Haal de snelheid en je bezig-heid uit je systeem. Doe eens niets of in elk geval wat langzamer aan en kijk wat er gebeurd. 
  7. Cultiveer de kunst van het luisteren. Luister met meer dan alleen je oren. Ook je hart, je buik, je lichaam kunnen heel goed luisteren en zijn waardevolle informatiebronnen in het nemen van beslissingen.

De periode van Mercurius Retrograde is dé periode om wijze beslissingen te nemen. Je onderbuik gevoel te volgen en tijd te nemen voor je binnenwereld. Zodat je beter afgestemd met een heldere focus de volgende stap kunt zetten.

Wil je weten hoe Mercurius Retrograde voor jou uitwerkt? Neem dan contact met me op. Of laat een berichtje achter hieronder. 

Join the discussion One Comment

  • Iris schreef:

    lol! Mijn computer was toe aan een pauze, ik heb een back up gemaakt en ook eentje van mezelf. Klopt dus!

%d bloggers liken dit: