
Liefde en relaties, het is eindeloos complex en eindeloos heerlijk, hoewel… de zegen kan ook snel omslaan in een vloek.
Want hoe zit het eigenlijk met relaties? Wat in het begin woest aantrekkelijk was wordt opeens een bron van ergernis en irritaties. Hoe kan dat toch?
In dit stuk wil ik graag, vanuit jungiaans perspectief een antwoord geven op de vragen:
- Wat is verliefdheid?
- In welke mate helpt een relatie jou bij je zelfontwikkeling?
Verliefdheid
Jung zegt over verliefdheid dit: „Verliefdheid is een aangename vorm van bewustzijnsvernauwing, waarbij complexherkenning een grote rol speelt”. Niet echt romantisch dit maar het vat wel de kern van verliefdheid samen.
Bij verliefdheid ’herken’ je vaak iets in de ander. Je wordt aangetrokken tot iets waar je vooral in de eerste fase van verliefdheid geen antwoord op kunt geven. Die herkenning en aantrekking is een weerspiegeling van een deel of een aantal delen van jezelf. Met andere woorden; de ander is jouw spiegel voor kwaliteiten in jezelf die aandacht verdienen.
De aantrekkingskracht die we ervaren bij de ander is niks anders dan een levende verschijning van iets wat in ons leeft. De ander laat ons daarmee iets waardevols zien. Iets van onszelf.
Smóórverliefd en een beetje van het padje;-)
Herken je dat? Alles moet wijken voor die nieuwe grote liefde. Je houdt je telefoon voortdurend in de gaten en kan aan niks anders meer denken. Die ander is alles voor je. Hotel de botel, stapelverliefd. Je geniet van elke aanraking, de spanning, vervoering, vlinders en er is niemand die jou zo makkelijk in beweging krijgt als hij of zij.
Waarom lopen zoveel relaties dan stuk?
Om 2 redenen, denk ik, maar hierin ben ik (gelukkig) geen expert.
- Veel relaties zijn gebaseerd op een tekort
- we raken verstrikt in onze eigen projecties en weten niet hoe we die door moeten prikken
Dat tekort komt omdat veel mensen de ander zien als een aanvulling, wat in feite ook zo is maar een aanvulling suggereert dat er iets ontbreekt, iets mist aan of in jezelf. Maar is dat wel echt zo?
De emotie van verliefdheid is een fantastisch signaal dat er iets in je onbewuste om aandacht vraagt. En aangezien verliefdheid een positieve emotie is gaat het hier om een positieve eigenschap in jezelf die je herkent in de ander en nu komt het: en graag een plek krijgt in jouw bewustzijn. Het is een eigenschap die zijn plek onder water op de ijsberg wil verruilen voor een plek boven water. En daarmee is verliefdheid ineens een uitnodiging tot groei geworden.
Oke, ik weet dat je daar totaal geen boodschap aan hebt op het moment dat je hotel de botel verliefd bent en tóch moet je er iets mee. Zodra je dit signaal oppakt en er zélf mee aan de slag gaat kun je je eigen talenten en gaven verder ontwikkelen. Ook dit is niks minder dan een klop op de deur van je hart en een vraag of je deze eigenschap van jezelf meer ruimte wilt geven en wilt gaan ontplooien.
En dit brengt ons bij punt 2. Het verstrikt raken in je eigen projecties.
Wat is een projectie eigenlijk?
Een projectie is wat je waarneemt in de ander. Want dat wat je waarneemt in de ander, is ook in jou. Via de ander ontmoet je jezelf. De ander is je spiegel. Bij verliefdheid is dat een hele aangename spiegel. Bij haat, jaloezie en boosheid is het een wat minder aangename spiegel.
Bij verliefdheid houdt de projectie in dat de ander je iets heel waardevols laat zien: Iets van jezelf.
Het ideale plaatje is dat beide partners vanuit bewustzijn in de spiegel durven kijken die de ander ze voorhoudt. Dit is dé manier om een relatie een plaats te laten zijn van persoonlijke groei en ontwikkeling. Maar wat vaak gebeurd is dat een of beide partners die groei onderdrukt omwille van de ’veiligheid’ van de relatie.
Diegene blijft dan hangen in de projectie. Daarmee leg je de beste kwaliteiten van jezelf bij de ander neer maar die ander kan en zal dat nooit voor je invullen. Als je hier niet van op de hoogte bent en helaas worden deze dingen niet geleerd op school blijf je min of meer verstoppertje spelen met jezelf en dat is een van oorzaken van relatieproblemen.
Je innerlijke goud
Delf je het op of geef je het weg? Want dat is waar we het over hebben. Om te kunnen uitgroeien tot de mens die jij bedoeld bent te zijn heb je ruimte nodig. Een ruimte waarin je vrij mag leren en ontwikkelen, waarin je fouten mag maken. Het mis mag hebben en mag leren wie je bent. Het opdelven van je innerlijke goud draagt bij aan jou heelheid en daarmee aan de heelheid van de planeet.
Het projectiemechanisme is een van de krachtigste instrumenten om daadwerkelijk aan de slag te gaan en je pot met goud naar boven te brengen. Dus stel jezelf eens de vraag; Wat is het in de ander dat me zo aantrekt (of afstoot) en wat zegt dat over mij?
Je innerlijke goud opdelven kost je wel wat: 100% verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Geen verstoppertje meer spelen en bloedje eerlijk tegen jezelf zijn.
Ik hoop dat je het aandurft. In elk geval wens ik je een goed gevulde pot met goud toe.
En een relatie waarin waarachtige liefde, persoonlijke groei en heelheid belangrijke pijlers vormen voor jullie samenzijn.