0

Kunnen we het even over diepgang hebben?

By 27 februari 2024Communicatie
communicatie met Diepgang

Mijn zoon zit op de zeevaartschool. En met een zeevarende man komen er regelmatig gesprekken op gang over zeevaart. Dit keer ging het over diepgang. Een van de vragen die mijn zoon stelde was deze: Wat is meer van invloed op de diepgang? De inhoud of het volume?

Nu hou ik om een heel andere reden van het woord diepgang maar deze vraag maakte iets in mij wakker.

Diepgang kun je doseren.

Een open deur natuurlijk maar toch had ik niet eerder zo helder naar dit onderwerp gekeken als op dat moment.

De roep om diepgang is niet meer weg te denken en zelf ben ik één van die roepers. Het lijkt een soort intellectueel afzetten tegen de oppervlakkigheid. Een hobby voor heel serieuze mensen of spirituele zoekers die zich vooral willen onderscheiden van de ander door hun zogenaamde diepgang.

Ja sorry, ik stereotypeer er even op los.

En heel eerlijk gezegd heb ik er zelf ook jaren last van gehad.

Maar hoe meer ik ben gestopt met luisteren naar goeroes, hoe meer ik ontdek dat het in het leven niet altijd draait om diepgang.

Dat was even slikken.

Diepgang was mijn lifeline. Sterker nog. Chit chat kon ik niet. Ben ik nog steeds niet zo goed maar… work in progress.

Maar diepgang is zoveel meer leerde ik van mijn zoon en man.

In de scheepvaart is diepgang een term die gebruikt wordt om aan te geven hoe diep een schip in het water ligt. Een schip wat vol staat met zeecontainers heeft meer diepgang nodig om te blijven drijven dan een zeilboot.

Te weinig diepgang en een schip slaat om.

Teveel diepgang en een schip loopt vast op de plekken waar de bodem niet diep genoeg is.

Diepgang in je communicatie

 

Diepgang is een beeld wat je kunt toepassen op talloze onderwerpen. In je communicatie ziet dit er zo uit: Te weinig diepgang en je boodschap wankelt bij het eerste zuchtje wind. Teveel diepgang en er wordt in de onderstroom teveel losgemaakt. In beide gevallen komt je boodschap niet aan (lees dat nog eens).

Toch ben ik een voorstander van diepgang. De juiste diepgang zorgt niet alleen voor stabiliteit maar prikkelt ook om zelf na te denken.

Wil je dat je boodschap aankomt? Zorg dan voor voldoende diepgang in je verhaal zodat het bestand is tegen andere geluiden.

Maar ook weer niet teveel. Dat is de paradox. Je wilt niet dat iemand een aanvullende cursus moet doen om je verhaal te begrijpen.

Het is jouw taak om het op te delen in behapbare stukken. Om taal te gebruiken die iedereen snapt. Dus geen vakjargon of abstracties. Maar concrete voorbeelden of passende metaforen.

Meet your client at their busstop

Als je wilt dat mensen iets doen met je verhaal zul je de beweging naar hen toe moeten maken. Jij moet aansluiting vinden bij hun huidige manier van denken. Dat is je eerste taak.

Dan leg je de consequenties daarvan uit en vervolgens kun je vertellen dat er een betere oplossing mogelijk is.

Jij hebt je huiswerk te doen en zorgen dat je bij de juiste bushalte stopt. Met stoppen bij de juiste bushalte bedoel ik dit.

Jouw klanten moeten nog steeds zelf instappen in de bus maar jij, als chauffeur moet weten bij welke halte ze staan. Het is je verantwoordelijkheid als chauffeur om de juiste route rijden zodat je je klant van A naar B brengt. Zonder dat ze de weg kwijtraken omdat jij het zo leuk vindt om even een paar bospaadjes te nemen die wat diepte en nieuwe perspectieven aan het geheel toevoegen en dan verwacht dat je klant wel weet welke afslag ze nu moeten nemen.

Het kan de mooiste route zijn en toch kun je in de ogen van je klant de plank volledig misslaan. Ergo… je bent ze voorgoed kwijt.

 

Optimale diepgang = je klant x je boodschap x omstandigheden

Terug naar de maritieme wereld. Hoe weet je wat de optimale diepgang is? Dat heeft alles te maken met de grote van het schip, metaforisch gesproken dus met je klant. Het heeft alles te maken met je lading (jouw boodschap) en met de diepte van het vaarwater (de omstandigheden).

Al die elementen hebben invloed op elkaar en het enige waar jij invloed op hebt is op de lading. Want het is de lading die de diepgang bepaald. Maar zonder schip en zonder vaarwater kan die lading überhaupt nergens komen. Je hebt elkaar dus nodig waardoor er een optimale balans en wisselwerking kan plaatsvinden.

communicatie-model

De-te-veel-diepgang-kuil

Dus wil je echt gaan varen? Zorg dat je lading goed vaststaat aan dek. Wees kritisch naar je eigen behoefte dat je zo snel mogelijk de diepte in wilt gaan. Diep is niet altijd beter. Vergeet niet dat je gesprekspartner wel moet blijven drijven en niet verzuipt maar mijlen gaat maken.

Mijlen maken kan alleen als aan alle randvoorwaarden is voldaan.

Dit vraagt een bepaalde mate van wijsheid, van zelfreflectie en van kennis van je gesprekpartner.

Uit de diepgang-kuil in beweging

Het delen van jouw zienswijze kan een enorme hulp zijn voor de ander om het complete plaatje te zien en het bewustzijn te verruimen. Als jij heel scherp ziet hoe het anders kan. Maar de rest niet. Waar begin je dan?  Dat wat voor jou zo logisch en vanzelfsprekend is. Dat ziet een ander toch ook? Dan kom je ook wel in beweging, toch?

Niet dus.

Niet omdat we het niet met je eens zijn maar vaker omdat we geen idee hebben waar en hoe te beginnen.

Ga maar na voor jezelf. Wanneer kwam jij in actie? Als je wist wat de volgende stap was. Vertellen hoe het kan is prachtig. Laat het ‘beloofde land’ zien. Maar motiveer je lezer ook om in beweging te komen, om een volgende stap te zetten die zo klein is dat het behapbaar en daardoor doenbaar is.

De 3 D’s van Diepgang, Dienstbaarheid en Doseren.

Wat dat betreft gaan marketing en communicatie over meer dan enkel de ander overtuigen van je punt. Je wordt pas effectief als je je publiek iets laat zien, als ze iets ervaren aan wat je schrijft. Als jij heel helder voor ogen hebt hoe het anders kan, dan is het je verantwoordelijkheid om je verhaal, je boodschap zo licht verteerbaar mogelijk te maken. Met een te zware boodschap loop je aan de grond. Tenzij je vaarwater diep is en je schip wat kan hebben. Maar je doel zal altijd zijn dat de ander mijlen gaat maken. Dat vraagt van jou een zekere dienstbaarheid. Waarbij je dat wat je allemaal hebt aan kennis en informatie gedoseerd op het schip laat landen.

Containers komen ook niet allemaal in een keer tegelijk aan boord gezet. Dat gaat stuk voor stuk. Zodat het schip langzaam kan stabiliseren.

Diepgang vraagt stuurmanskunst

Om de echte grote jongens te varen moet je klein durven en willen beginnen. Mijlen maken. Het vaarwater leren kennen.

Marketing met diepgang heeft wat mij betreft de toekomst. Omgekeerd ook. Diepgang in je content is een succes recept voor marketing.

Wil je de ander alleen inspireren of wil je ze ook motiveren om in actie te komen? Het uitzicht is de inspiratie maar zonder routekaart nodigt het niet zo uit om een eerste stap te zetten. Laat staan dat je alles laat vallen en echt op avontuur gaat.

Duurzaam groeien? Ga voor langzaam en gestaag

Diepgang toevoegen vraagt wel iets. Weet je nog dat grote containerschip? Op het moment dat die gaat varen komt hij eerst heel langzaam van de kant los. Centimeter voor centimeter. Daar is geduld voor nodig. Stuurmanskunst. Communicatie. En het gaat tergend langzaam. Maar als die eenmaal gaat… o boy, dan gaat’ ie ook.

Wil je duurzaam groeien? Ga voor langzaam en gestaag.

Dat is niet makkelijk, niet snel klaar, geen one size fits all.

En dat is precies waarom het zo vaak niet gebeurt.

Toch geloof ik erin. Duurzame marketing met diepgang. Niet om een pretentieloze snob te zijn. Maar omdat ik zie dat dit is waar we behoefte aan hebben. Verbinding voorbij de oppervlakte. Diepgang zonder onze balans te verliezen. Mensen die zich niet meer verschuilen achter ‘ik wil mezelf niet teveel persoonlijk laten zien in een zakelijke context…’.

Steeds meer mensen zie ik opstaan en hun stem gebruiken. Voor mij zijn dat dappere vernieuwers en heldere denkers die de wereld hun moed, hun creativiteit en hun visie schenken zodat ons bewustzijn vergroot en we steeds meer van het complete plaatje gaan zien.

Dus ga voor jezelf eens na:

  • Waar kun je aansluiten bij jouw publiek?
  • Waar liggen zij gemeerd qua denken en handelen?
  • Kun je ze helder en eenvoudig de consequenties hiervan uitleggen?
  • Wat is er nog meer voor ze mogelijk?
  • Welke stap kunnen ze nu al zetten?

Ik hoop dat ik het behapbaar genoeg voor je heb gemaakt en je iets heb gegeven waar je wat mee kunt. Zo niet, laat het me weten zodat ik mijn stuurmanskunsten kan verbeteren.  En als je tot hier hebt gelezen dan ben ik heel benieuwd welke boodschap jij het licht wilt laten zien.

Leave a Reply